Stránky

čtvrtek 14. února 2013

Zhodnocení přínosů a negativ nových trendů v obchodování






Úvod

Na začátek zmíním několik informací, jakým způsobem se na trzích určují ceny.
Jak správně určit cenu za kterou mám nakoupit nebo prodat danou akcii/komoditu/měnu/… ?

Existují tři základní principy na určení správné ceny či správného okamžiku:
  1. Fundamentální analýza
  2. Psychologická analýza
  3. Technická analýza

Fundamentální analýza (FA)

Základem fundamentální analýzy je nalézt správnou vnitřní cenu akcie (derivátu, měny obecně instrumentu). A je-li tato vnitřní cena vyšší než tržní cena instrumentu, je to signál pro koupi a naopak. FA studuje různé vnější vlivy ukazující vývoj ekonomiky. Buď jako celku (globální – vývoj měnových kurzů, HDP, nezaměstnanosti apod.) nebo pouze části (odvětvová).

Nejnižší úroveň FA je firemní, zabývající se konkrétní firmou. Vnitřní cena se určuje různými metodami, mezi které patří:
  • Dividendové diskontní modely (DDM) – zohledňují veškeré budoucí příjmy z držby instrumentu a přepočítávají je na současnou hodnotu
  • Ziskové modely – různé poměry P/E, P/BV, P/S. Ke stanovení ceny používají např. čistý zisk (P/E – price/earnings) apod.
  • Cash flow modely - využívající toky volných peněžních prostředků (free cash flow FCF) 
  • A některé další
FA odpovídá na otázku PROČ (tedy proč se mění cena, co je její příčinou).


Psychologická analýza (PA)

Tato analýza pracuje na odlišném principu než zbývající 2. Není pro ni důležitá cena, fundamenty nebo trendy, ale nálada či chování investorů (člověka/davu) respektive emoce.
Je krátkodobá, řádově maximálně dny, spíše hodiny. Fungují zde principy davové psychózy apod.

Ač by se mohlo zdát, že tato metoda není vhodná k algoritmizaci, není tomu tak. Pro PA prováděnou za pomocí algoritmů se nyní také začínají prosazovat analýzy nálad na sociálních sítích. Příkladem mohou být např. webová služby http://tweettrader.net/ nebo http://stocktwits.com/, které provádí v reálném čase analýzu příspěvků souvisejících s akciovými trhy na sociální síti Twitter.


Technická analýza (TA)

Hlavní premisa TA se dá shrnout do starého rčení z trhů: „The trend is my friend“. Tím je v kostce řečena metoda, jak se určuje cena instrumentu. Používá vývoje různých tržních indikátorů v čase. Jako např. cena, objem, volatilita (míra kolísání hodnoty). Sleduje trendy daných indikátorů a na základě jejich vývoje odhaduje pravděpodobné chování do budoucna.

Předpoklady pro TA:
  • Veškeré fundamentální prvky jsou již zahrnuty v ceně
  • Ceny se nepohybují náhodně, ale v trendech
  • Historie se opakuje (vzory)
Hlavním rozdílem oproti FA, je ten, že na určení ceny, používá pouze indikátory tvořené trhem a nikoliv danou firmou (pro případ akcie).
Pro určení budoucího vývoje trendu, TA používá technické ukazatele. Ty nejjednodušší získáme studiem grafů a jsou v zásadě dvou typů:
  • Opožděné ukazatele (Lagging Indicators)
  • Vedoucí ukazatele (Leading Indicators)
Za opožděné považujeme ty, které nám dávají nákupní či prodejní signály zpožděné, tedy až po události. Mezi populární patří:
  • Různé klouzavé průměry - (MA – moving average, VMA, SMA, EMA …) a složitější případ MACD (Moving Average Convergence Divergence)
  • Bollingerova pásma
  • Apod.
Vedoucí ukazatele predikují možné chování v budoucnosti. Určují zejména hodnoty, z kterých vyvozujeme budoucí chování ceny:
  • Hladina podpory a odporu (rezistence)
  • Index relativní síly RSI
  • Apod.
Používají se například vzory, vycházející z minulého chování. Těmi jsou namátkou:
  • Hlava-ramena, inverzní hlava-ramena
  • Symetrický trojúhelník
  • Sestupný či vzestupný trojúhelník
  • Dvojité dno a dvojitý vrchol
  • Trojité dno a trojitý vrchol
  • Apod.
TA odpovídá na otázku CO (tedy co se stane v budoucnu).


Teorie efektivních trhů

Tato teorie vychází z odlišného pohledu (prakticky popírá všechny předchozí analýzy). Podle ní, cena instrumentu obsahuje už všechny výše zmíněné vlivy v sobě a tedy je obchodován v daný okamžik za správnou korektní cenu. Cena jako taková je tedy určena pouze náhodně, je výsledkem tzv. „náhodné procházky“. Cena je kvůli tomu nepředvídatelná, a mění se pouze na základě ryze nové informace, která tím, že je zcela nová, je nepředvídatelná.

Ostatní metody

Tento výčet samozřejmě není kompletní, prakticky bych mohl zmínit další velmi moderní metody navazující na teorii efektivních trhů (případě teorii adaptivních trhů), kde se uplatňují ještě sofistikovanější matematické teorie, jako jsou např:
  • Teorie chaosu
  • Fraktály
A ty jsou uplatňovány v hypotéze fraktálového trhu (FMH).

Shrnutí metod

Ač by se mohlo zdát, že metody působí proti sobě, není tomu tak. Každá z metod, sleduje úplně odlišný způsob stanovení vhodného nákupního/prodejního požadavku. Velmi vhodné jsou proto jejich kombinace.

Jednotlivé metody analýz se v průběhu času samozřejmě vyvíjely, stávaly složitějšími, pro analýzu bylo k dispozici čím dál více historických dat. Navíc s rozvojem internetu, rychlejšími sítěmi, výkonnějšími počítači a složitějšími nástroji (sw programy) na analýzy se člověk dostával do pozadí (ustupoval z aktivní pozice obchodování). Stal se analytikem, programátorem apod. a začal vytvářet modely pro obchodování vycházející z původních dříve jmenovaných metod a vlastní provádění obchodů už nechával na počítače, jelikož jejich reakční doba je nesrovnatelně nižší ….

A tím se zrodili nové formy obchodování:

Automatické formy obchodování

Nárůst výkonu počítačů a dostupnost aplikací, nad kterými je možné vytvářet analýzy, vedl k vývoji automatizovaných systémů pro obchodování. Na uživateli (ze začátku koncový uživatel, tedy ten, který chtěl na instrumentu realizovat zisk) byl úkol stanovit si investiční strategii ve formě nějakého algoritmu. Např. z TA, když dojde k proražení nějakého definovaného vzoru, při současném vzrůstu objemu, proveď následující akci. A tuto strategii (algoritmus) zadat do počítače a vhodného sw vybavení, aby se prováděla automaticky.
Automatické obchodování má několik výhod:
  • Eliminuje riziko – pokud je systém vhodně nastavený i pro vystoupení z trhu s malou předem definovanou ztrátou
  • Eliminuje psychiku
Základem před nasazením automatických systémů je důkladné testování na historických datech a také samozřejmě testovací provoz bez reálných peněz.
Na základě těchto prvních systémů se postupem času (s dalším nárůstem výkonů počítačů, případně s růstem rychlosti připojení) začaly objevovat další sofistikovanější systémy či přístupy:
  • Algoritmické obchodování případně Vysokorychlostní obchodování (HFT)
  • Ultra Low Latency Access
Výše uvedené systémy jsou si velmi podobné, resp. se vhodně doplňují.

Vysokorychlostní obchodování (High Frequency Trading – HFT)

Občas se hovoří také o algoritmickém obchodování (např. česká firma, která přímo provádí vysokorychlostní obchodování, se nazývá RSJ Algorithmic Trading). Může tedy docházet ke zmatení pojmů.
HFT (občas nazývané také black-box trading) systémy používají algoritmy, ale hlavním důvodem pro tuto novou kategorii bylo to, že se systémy začaly zesložiťovat a bylo třeba analyzovat stále více informací, složitými matematickými a statistickými modely. Jedná se o aplikaci výsledků teoretické matematiky na finanční trhy.
Tím se obchody začaly zrychlovat a konkurenční výhodu začínaly dostávat technologicky orientované firmy. Začalo záležet na rychlém připojení, na výkonech připojených počítačů a zrodil se fenomén vysokorychlostního obchodování (High Frequency Trading).
Důležitými parametry pro úspěch HFT se stala jednak latence, tedy doba odezvy mezi systémem HFT obchodníka a burzovním systémem a druhak výpočetní výkon. HFT obchodníci začali umísťovat své systémy přímo do prostorů burzy, aby nedocházelo k žádnému zpoždění kvůli vzdálenosti.
To je víceméně vysvětlení druhého pojmu Ultra-low latency direct market access, tedy přístup na trh s velmi nízkou latencí. Jedná se o moderní metody obchodování, kde je rychlost provedení kritická. Mohou zde být méně sofistikované algoritmy, ale důležitá je rychlost a objem. Jako typické se uvádí, že HFT systémy s tímto přístupem dosahují okolo 20.000 transakcí za sekundu. Zde je vidět, že začíná záležet na každé milisekundě. A běžná konektivita pro HFT obchodníky je 10Gbps.

Zde ještě zmíním jednu věc, došlo ke změně role obchodníka. Zatímco dříve obchodník s instrumenty vydělával na poplatcích za transakce (případně na poradenství), nyní se HFT obchodníci přeměnili do těch, kteří realizují zisk nikoliv z transakcí, ale z vývoje ceny.

Několik základních systémů/principů HFT:
  • Tvůrce trhu (Market maker) – na trh umísťují zároveň nabídkovou a poptávkovou cenu, která se liší o tzv. spread
  • Statistická arbitráž – používají se měnové a úrokové arbitráže, resp. drobné rozdíly
  • Apod.
Vždy je základním principem metoda velkých čísel. Co největší objemy ve velmi krátkých intervalech s velmi nízkými jednotkovými zisky, ale ve velkých číslech udělají velké zisky.

Co nám HFT přináší?

Existují zastánci i odpůrci. Odpůrci většinou zdůrazňují, že nyní už nejde ani tak o strategie, ale spíše o souboj technologií. Malí hráči (a tím pádem i drobní investoři) nejsou schopni konkurovat zavedeným HFT obchodníkům. Dle odpůrců nás čeká pouze „souboj robotů“ nebo také souboj high tech.

A co tedy hlavně říkají zastánci?

Pozitiva


  • Prospívají trhu díky zvýšení likvidity
  • Roste objem obchodů – snižují se poplatky 
  • Díky arbitrážím se snadno odhalují nerovnosti a neefektivity na trzích 
  • Díky nižším spreadům jsou trhy přístupnější a efektivnější pro všechny investory
  • Efektivnější a levnější nástupce tvůrců trhu
A naopak odpůrci?

Negativa


  • Negativně působí na trh díky umělému zvýšení volatility
  • Znevýhodnění krátkodobých (intradenních) obchodníků
  • Snížení počtu veřejně obchodovaných společností
  • Nepřehlednost pro regulátora
  • Potenciálně nebezpečné kvůli možnosti sw chyb či chyb algoritmů (viz dále)

Zkušenosti

Nové typy obchodování už s námi nějakou dobu jsou, můžeme tedy zhodnotit jejich reálný dopad na konkrétním příkladu.

Bleskový pád 

Událost z 6.5.2010, označovaná také jako „Flash Crash“ (bleskový pád) kdy index DJIA (Dow Jones Industrial Average – jedná se o index amerických blue chips akcií na newyorské burze – NYSE) spadl cca 1000 bodů (okolo 9%) řádově během několika minut. Připomeňme si, že DJIA je index složený z 30 největších amerických firem, tedy propad o 1000 bodů v minutovém intervalu není nic obvyklého, právě naopak. Jednalo se o druhý největší intradenní pohyb indexu v historii.
Zdroj obrázku.


Vyšetřování neprokázalo jako jednoznačného viníka HFT, případně chybu v algoritmech, ale regulátor konstatoval, že za zhoršení průběhu HFT nese vinu.
A takovýchto příkladů, i když ne tak markantních, je možné najít v historiích trhů už několik. Kdy se cena měnila prakticky skokově v řádech sekund, právě díky HFT algoritmům.

Závěr

Průměrná doba držení akcie je dnes mezi 20-22 sekundami! Zdá se, že koncepce „Kup a drž“ je nyní přežitá a spíše se investoři zaměřují na krátkodobé držení. A navíc skuteční krátkodobí či intradenní obchodníci jsou nahrazeny z větší části stroji, resp. HFT obchodníky.

Na dlouhodobé investování HFT nemá ovšem velký dopad.

Přibližně 70% obchodů v USA jsou dnes prováděny pouze počítači, některé zdroje uvádějí menší čísla (cca okolo 50% pro USA, pro Evropu na úrovni 35%).

Jako velká většina moderních technologií i HFT je „dobrý sluha, ale zlý pán“. Garance či zlepšení likvidity, případně hloubky trhu je určitě pozitivní. Na druhou stranu nebezpečí vyplývající z možnosti algoritmů se navzájem ovlivnit (viz bleskový pád) přináší vyšší volatilitu.

Za sebe si myslím, že určitá regulace, která by zprůhlednila HFT, by trhům prospěla (viz např. v prezentaci zmíněná daň z finančních transakcí - FTT - "daň Robina Hooda").

Celý článek vznikl na základě semestrální práce na Unicorn College.

Prezentace k tomuto článku, doplněná o aktuální informace:




Celou semetrální práci můžete stáhnout zde.

Zdroje

http://cs.wikipedia.org/wiki/Fundament%C3%A1ln%C3%AD_anal%C3%BDza
http://cs.wikipedia.org/wiki/Technick%C3%A1_anal%C3%BDza
http://cs.wikipedia.org/wiki/Psychologick%C3%A1_anal%C3%BDza
http://en.wikipedia.org/wiki/Algorithmic_trading
http://talkfast.org/2011/09/13/algorithmic-trading-is-not-high-frequency-trading/
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra-low_latency_direct_market_access
http://www.thebureauinvestigates.com/2012/09/16/infographic-trading-at-the-speed-of-light/
http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2154721/trader-z-goldman-sachs-a-ubs-high-frequency-trading-je-proste-podvadeni-ktere-nelze-prekonat.html
http://www.penize.cz/ekonomika/205132-karel-janecek-vic-uz-vydelavat-nemuzeme
http://www.investujeme.cz/jsou-rychle-obchody-skutecne-tak-skodlive/
http://en.wikipedia.org/wiki/High-frequency_trading
http://infip.cz/clanek/94/high-frequency-trading
http://en.wikipedia.org/wiki/2010_Flash_Crash
http://www.akcie.cz/odborne-clanky/69530-dokazeme-predvidat-zmeny-cen-akcii/?ID_CLANEK=69530&Z=

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé shrnutí. Souhlasím. Já osobně obchoduji s premiot group, která mi dělá investiční pobídky, které následně zhodnocuji. :) Je to náhodou fajn, chvíli jsem zkoušel prodávat přímo sám, ale nakonec jsem našel prostředníka, se kterým je všechno jistější. ;-) Navíc Premiot Group funguje opravdu solventně a nejsou to takové ty prvoplánové scamy.

    OdpovědětVymazat