Stránky

středa 27. července 2011

Vývoj v E pásmu (70/80 GHz) v ČR

V říjnu 2010 jsem napsal článek o možnostech přenosu gigabitového ethernetu pomocí radia. Po pár měsících jsem si řekl, že se podívám jak se trh v ČR posunul, vycházejíc opět ze zveřejněné tabulky ČTÚ o počtech instalovaných pojítek. Tabulka je čerstvá, z 21/7/2011, takže hezky mapuje vývoj. Podotýkám, že tabulka nevychází z žádných měření, ale z nahlášených registrací, kterou jsou dle vyhlášky ČTÚ povinné.



Jak vypadá vývoj za poslední roky?


Na obrázku vidíte jak se registrace vyvíjely za poslední 4 roky. Rok 2010 byl evidentně krizový, i když ceny pojítek spadly na skoro polovinu oproti roku 2009. Nárůst v letošním roce je způsobem převážně pojítky izraelské firmy Siklu, jenž na náš dodává například společnost Alternetivo.


Nutno poznamenat, že nejde o gigabitové spoje, zatím umějí cca 200Mbps ve full duplexu, na čtvrtý kvartál oznámily skorogigabit (910Mbps) ale v half duplexu (umožňují to rozdělit 50:50 nebo asymetricky 75:25). Stávajícím uživatelům je nabízen i upgrade, ale detaily neznám. Na druhý pohled jsou tyto spoje o dost levnější, cena se IMHO pohybuje na méně než polovině konkurenčních gigabitů a nemusíte platit licencovaná pásma. Taky je to malé, lehké ... Dosah ovšem pro 30cm anténu je do 2km.

Takže jak se změnilo celkové rozložení výrobců po nástupu Siklu?
Porovnejte s loňskou tabulkou.


Z 0 na 30% je hezký start, naopak meziročním loserem je Gigabeam, ztratil přes 20%.
Celkem už máme v ČR 128 pojítek v pásmu E, podotýkám jedná se o počet registrovaných, tj. číslo se od skutečnosti pravděpodobně liší.

Ucelenější obrázek meziročních změn je vidět na následujícím grafu:


Konečně se také ukázala tuzemská Alcoma, která je v grafu zastoupená ještě OEM produktem, ale nyní má v nabídce už svůj gigabit AL80GE. Tak uvidíme zase příště.

Já si tipnu, že Siklu nám ještě ukáže svou sílu ...

Trochu off topic, MRV ukončilo výrobu laserových pojítek TereScope, odvoďte si sami, která z technologií má větší budoucnost ...

2 komentáře:

  1. Tak já jsem konečně opustil CDMA pro WiFi 5GHz, poskytovatel mi dává 20 Mb obousměrně a ty přijdeš s tímhle. Zase jsem mimo. Ale díky za osvětu. Petr

    OdpovědětVymazat
  2. No to taky není pro tebe, co s gigem doma, to je na páteř ...

    OdpovědětVymazat