Naposledy byl na Slovácku (13-14/11/2010). Čekal jsem tedy více malovaných sklepů, ale co se dá dělat. Bydleli jsme ve Vracově a bylo to tam fajn. Kromě jiného jsem ve vinařství Novotný narazil na archivní (čti staré) bílé víno (údajně rozmezí 1989-1995) a z různých odrůd. Lahve byly pěkně oplesnivělé, tak jsem si jednu na zkoušku vzal.
Nic si od toho neslibuju, po těch letech tam stejně bude asi jen vinný kámen, ale chci si to zkusit, vylít to můžu vždycky.
Celkový úlovek činil 20 lahví, z toho jen 3 byla mladá vína:
Co se nám líbilo, případně kde jsme ještě nakoupili?
Livi Dubňany
Metro Flora (ne ta zastávka na áčku v Praze ;)
Václav Šalša
Stanislav Žůrek
a mnozí další
Byl jsem na festivalu už potřetí z celkových asi pěti konání. Takže si myslím mohu hodnotit :-)
Předchozí Znojemsko se mi líbilo více (asi nemohu říci, zda bylo lepší nebo horší). Byla lépe zorganizována doprava a nutno také podotknout, že nejezdím na festival pro mladá vína a tedy spojení se svatomartinským vínem nebylo úplně pro mě.
Aneb "stará" vína už nebyla (tj. ročník 2009) a nová ještě nebyla (vyjma svatomartinských) hotová.
Mám za těch pár návštěv už svoje doporučení:
- nejezdím sem pro "obyčejná" vína, zajímají mě převážně přívlastková (cena mě až tak nezajímá, když jsem už dal něco za cestu, vstup a ubytování). Na Slovácku byl jeden vinař v neděli ráno překvapen, že se nejdřív prodalo nejdražší víno ...
- velké vinařské firmy (to je pro mě asi od 10000 litrů výše) mě už také nezajímají, jelikož nabízejí stejně víno, které si mohu koupit v kdejakém hypermarketu
- musím ovšem také říci, že podobně to bylo na Slovácku a předtím i na Znojemsku i s těmi úplně malými sklepy. Když už se jim víno opravdu povedlo, nebylo na prodej???
- a vhodnější čas na návštěvu mi přijde jaro/léto, kdy jsou už nová vína hotová a je co ochutnávat
stolní víno 11° NM
zemské víno 14° NM
jakostní víno 15° NM
jakostní víno s přívlastkem:
- kabinetní víno 19° NM
- pozdní sběr 21° NM
- výběr z hroznů 24° NM
- výběr z bobulí 27° NM
- ledové 27° NM (sběr vína musí probíhat minimálně v -7° C)
- slámové 27° NM (víno musí být vysušeno na slámě nebo zavěšením na půdě po dobu minimálně 90 dní)
- výběr z cibéb 32° NM (a kuličky musí být napadeny ušlechtilou plísní, díky níž se z nich stanou rozinky - tzv. cibéby)
° NM jsou stupně normovaného moštoměru a značí obsah cukru (tedy vyzrálosti).
Oblíbené krabicové tu nějak chybí :-)
Jinak nemám žádné vinné favority, oblíbená vinařství atd. Přijedu, ochutnám, nakoupím zásobu a tak pořád dokola. Když víno doma dojde, nakoupím ho ve Víno klubu. Mohu je jen doporučit. Určitě mi ukázali jedno výborné vinařství, které se zabývá i výrobou šumivého vína klasickou metodou, kvašením v lahvi. A tím je Proquin.
Na jejich ochutnávce jsem viděl poprvé v životě sabráž (sabrage) na živo. Neboli otevírání šampusu šavlí (alespoň v původním významu). Kromě jiného tam také ukazovali sabráž skleničkou a co mě obzvlášť nadchlo, tak golfovou holí (konkrétně putterem). Aby taky ne, bratr vinaře je mistr české republiky 2009 v sabrage.
Tweet
Žádné komentáře:
Okomentovat